Koruma Tedbirleri
Koruma tedbirleri konusunu iki taraf olarak incelememiz mümkündür. Bunlar mağdur ve sanıktır. Mağdurun korunma işlemleri ve sanığın suçu hakkındaki koruma tedbirleri birbirinden farklı aşamalar olmaktadır. Çünkü buradaki taraflardan mağdurun korunmaya ihtiyacı vardır, sanığın ise işlediği düşünülen suça karşılık korunması gereken deliller vardır.
Hukuk büromuz tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu makalemizin devamında her iki şekliyle koruma için tedbirler konusunu ele alacağız.
Mağdurun Korunma Tedbirleri
Mağdurun korunma tedbirleri; olaya, kişinin yaşına, davasının türüne vb. özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bunları yazımıza devam ederken konular ve kişiler halinde açıklayacağız.
Boşanma davasında koruma tedbiri: Taraflardan biri diğerine; tehdit, cebir, şiddet vb. eylemler uygulamışsa hakkında koruma kararı çıkartılır ve bu kişiye yaklaşması, iletişim kurması tamamen engellenir.
Ceza davasında koruma: Bu davanın içerisinde olan kişi içinde koruma kararı alınabilir. Ayrıca davanızın durumuna göre Devlet tarafından özel koruma ile korunabilirsiniz. Ceza davaları koruma için tedbirleralınması için en sık karşılaşılan davalardandır.
Çocukların korunması: Çocuklara uygulanan istismar, şiddet vb. durumlarda gerek kişiler için gerekse ebeveynler için koruma kararı alınabilir. Ayrıca bu karar ebeveynler için alınması gerekirse çocuk vasinin ya da Devletin koruması altına alınabilir.
Sanık Hakkında Koruma Tedbirleri
Sanık hakkında koruma tedbirleri için de iki şekilde konuyu inceleyeceğiz. Sanık; suçu işlediğinden şüphelenilen kişi olmaktadır. Bu sebeple de delilleri karartmaması, yok etmemesi, kaçmaması ya da bazı durumlarda başka kişiler tarafından zarara uğramaması için korunabilir.
Koruma tedbirleri konusunun bu kısmı hakkında daha detaylı açıklama yapmak için maddeler halinde inceleyecek olursak;
Delillerin açısından: Delillerin yok edilmesi, karartılması vb. olan eylemler davanın seyrini tamamen değiştirecek olan etkenlerdir. Bu sebeple de kolluk kuvvetlerinin gerekli gördüğü aşamalarda, sanık için; yakalama, gözaltı, tutuklama, arama, adli kontrol, el koyma, telekomünikasyon iletişiminin denetlenmesi, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik takip uygulanması yapılabilir.
Sanık korunması için: Bunun içinde gerek görülen durumlarda sanığa koruma kararı ya da Devlet tarafından korunma güvencesi verilebilir. Ayrıca sanığın buradaki bir hakkı da, tutuklama, gözaltı vb. işlemlerde adli kontrolden yararlanmaktır.
Koruma tedbirleri ve Ceza Davalarınız hakkında detaylı görüşme yapmak için, Beylikdüzü Ceza Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Zina sebebiyle boşanma davası için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0