Mal Paylaşımı Davasında Zamanaşımı

Mal Paylaşımı Davasında Zamanaşımı

Mal paylaşımı davasında zamanaşımı süreleri nasıl işlemektedir? Bilindiği gibi, TMK Kanunları gerekliliğince pek çok dava konusu belirli bir zamanaşımı süresine tabii tutulmaktadır. Peki, bu zamanaşımı süresi ne olmaktadır? Zamanaşımı süresi, mağduriyet yaşadığını düşünen hak sahibi kişinin, dava açmak için davanın gerekliliklerini yapacağı zaman olmaktadır. Kanunda belirtilen süre içerisinde, dava açmayan hak sahibi kişi, bu süreden sonra dava açma hakkını kaybeder.

Mal paylaşımı konusu, boşanma sürecine başlayan kişiler arasında sıklıkla uzlaşma sağlanamayan bir konudur. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, mal paylaşımı ve diğer bütün unsurlarda uzlaşma sağlayamayan taraflar, kesinlikle anlaşmalı boşanma davası ilerletemezler. Bütün bu sebeplerden dolayı da hak kaybı yaşanmaması için, konu hakkında detaylı bilgi edinilmelidir. Mal paylaşımında zamanaşımı süresinin bilinmesi de, hak kaybının yaşanmasını önleyecek en temel unsurlardan olmaktadır.

Mal Paylaşımı Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mal paylaşımı davası hakkında bilinmesi gerekenler konusunun en temel konusu, davadaki zamanaşımı süresi olmaktadır. Mal paylaşımı davası için zamanaşımı süresi Kanun koyucu tarafında, 10 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen 10 yıllık süre hak düşürücü süre olmaktadır.

Mal paylaşımı davası, boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi, boşanma davasının sonuçlanmasından itibaren de açılabilmektedir. Mal paylaşımı davalarında görevli mahkeme, Aile mahkemesi olmaktadır. Bu davadaki yetkili mahkeme ise, davanın açılma sebebine göre değişikliğe uğramaktadır. Yani bu paylaşım boşanma ile birlikte mi talep ediliyor yoksa eşin ölümü ile birlikte mi talep ediliyor?

Mal paylaşımı davasında zamanaşımı konumuzu açıladıktan sonra, konu hakkında detaylı bilinmesi gereken bir başka konuyu açıklayacağız.

Mal Paylaşımı Davasında Yetkili Mahkeme

Mal paylaşımı davasında yetkili mahkeme, durumun şekline göre değişikliğe uğramaktadır. Bu doğrultuda belirtmemiz gerekir ki;

  • Eşlerden birinin ölümü sebebiyle evlilik sona ermişse, ölen eşin son ikametgâhının yer aldığı mahkeme, yetkili mahkeme olmaktadır
  • Evlilik mahkemenin boşanma kararı ile sonlanmışsa ya da halen devam etmekte olan bir boşanma davası süreci varsa, boşanma davasının yetkili olduğu mahkeme mal rejimi davasında da yetkili mahkeme olur
  • İlk iki maddede belirttiğimiz durumlar haricinde olan mal rejimi davalarında ise, davalı tarafın ikametgâh adresinde yer alan mahkeme yetkili olur

Mal paylaşımı davasında zamanaşımı ve diğer dava konularınız hakkında detaylı görüşme yapmak için, Bakırköy Avukat ile görüşebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Ortak Velayet Şartları makalemizi inceleyiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder