Tedbir nafakası itiraz edilebilir mi? Türk Medeni Kanunu madde 169 gerekliliğince, mahkeme re’sen olacak şekilde boşanma davasının başlaması ile birlikte müşterek çocuk için ya da maddi yoksunluğa düşecek olan taraf için nafaka kararı verebilir. Bu nafakanın kanunen belirlenen ismi de tedbir nafakasıdır.
Mahkeme tedbir nafakasının ödenmesine ve bu ödemenin miktarına karar verir. Verilen karar sonrasında her iki tarafında karar itiraz etme hakkı olmaktadır. Nafaka ödemesine hükmedilen taraf, belirlenen ödeme miktarının fazlalığından dolayı miktarın düşürülmesini isteyebileceği gibi nafaka ödemesinin tamamen ortadan kaldırılmasını da isteyebilir. Nafaka ödemesi alacak olan taraf da miktarın yükseltilmesi için itiraz hakkını kullanabilir.
Yerel mahkemenin vermiş olduğu nafakaya itiraz edilebilmesi için bazı etkenlerin de kanunlara göre yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar özellikle itiraz süresi ve itiraz şeklidir. Tedbir nafakası itiraz edilirken bu iki etken oldukça önemlidir. Bu konularda yapılan yanlışlıklar kişinin hak kaybı yaşamasına neden olur.
Tedbir Nafakası İtiraz Dilekçesi
Tedbir nafakası itiraz dilekçesi avukat tarafından hazırlanabileceği gibi taraf kendisi de bu dilekçeyi hazırlayabilir. Bu konuda kanun koyucu kesin bir şart beyanında bulunmamıştır. Fakat davanızı ilerleten vekil avukatınız varsa itiraz dilekçesi ve diğer işlemler avukatınızın sorumluluğundadır.
Taraf dava sürecini kendisi ilerletmek istiyorsa, itiraz dilekçesi ve diğer bütün işlemlerin sorumluluğu kendisine ait olmaktadır. Her ne kadar kanun koyucu boşanma davasında avukatla çalışma zorunluluğu belirtmemişse de yapılan istatistiklere göre avukatsız ilerletilen davalarda kişilerin çok ciddi şekilde hak kaybı yaşadıkları görülmektedir.
İtiraz dilekçesi hazırlanırken, bütün itiraz nedenleri ve bu itirazların ispatları da dilekçede beyan edilmelidir. Ayrıca belirtmek isteriz ki; düzenlenen dilekçede belirtilen bütün itiraz nedenleri mahkemeye delil ve şahitlerce kanıtlanabilir olmalıdır.
Tedbir Nafakasına İtiraz Süresi
Türk medeni hukukuna göre nafakalar; Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak ve yardım nafakası şeklindedir. Mahkeme tarafından verilen bu kararlara yapılan itirazlarda yine mahkemeye yapılan başvuru dilekçesi ile yapılabilir.
Tedbir nafakası mahkemenin geçici olarak vermiş olduğu nafaka kararı olmaktadır. Bu sebeple de ödenmeyen nafaka için sadece ilamlı icra takibi başlatılabilir. İcra takibinin başlatılmasından sonra karşı tarafın itiraz etmek için 7 gün süresi olmaktadır.
Kanun koyucunun belirlediği 7 günlük süre hak düşürücü süredir. Bu sebeple de icra başlatılan taraf bu süre içinde isteğe bağlı olarak itiraz hakkını kullanabilir. Eğer taraf tedbir nafakası itiraz hakkını kullanmazsa nafaka ödemesini yapmayı kabul etmiş olur.
Tedbir Nafakası Şartları
Evlilik birliğinin yükümlülüklerinden biri de tarafların maddi geçimleri ve müşterek çocuğun maddi giderlerinin karşılanmasıdır. Evlilik birliği devam ederken de ayrılık kararı verildiğinde de taraflar öncelikle müşterek çocuğun giderlerini karşılamakla yükümlüdürler. Ayrıca ayrılık kararı verilmişse maddi yoksunluğa düşecek olan eş için diğer eş nafaka ödemesi yapabilir.
Tedbir nafakası, boşanma davasında verilen ara kararlardan biridir. Mahkeme tarafından verilen bu karar davanın bitimine kadar geçerlidir. Tedbir nafakasının talep edilebilmesi için bazı şartların oluşması gerekir. Bu şartlara uygun olan etkenleri belirtecek olursak;
- Taraflar arasında resmi bir evlilik olmalıdır
- Eşler ayrı şekilde yaşamaya başlamış olmalıdır
- Nafaka talep eden tarafın ayrılık kararını verirken kanunlara göre de uygun olan geçerli nedeni olmalıdır
- Maddi yoksunluğa düşecek olan eş nafaka talebini mahkemeye beyan etmelidir
Tedbir Nafakası Miktarı
Tedbir nafakası itiraz nedenlerinden biri de mahkemenin belirlemiş olduğu nafaka miktarıdır. Mahkeme tedbir nafakasına tarafın talebi sonrası karar verebileceği gibi re’sen şekilde de karar verebilir.
Tedbir nafakası ve diğer bütün nafakaların miktarları belirlenirken her iki tarafında gelir ve gider düzeyleri mahkeme tarafından göz önünde bulundurulur ve incelenir. Mahkeme gerekli beyan incelemesi sonrasında nafaka miktarına karar verir. Ayrıca mahkeme isterse taraflar hakkında resmi kurum ve kuruluşlardan maddi gelir ve giderlerine kanıt olabilecek evrakları isteyebilir.
Tedbir nafakasının miktarı belirlenirken müşterek çocuğunda giderleri ve özel gereksinimleri değerlendirilir. Çünkü müşterek çocuğun giderleri her koşulda ebeveynlerin sorumluluklarından biridir. Mahkemede bu sebepten dolayı özellikle çocukların çıkarlarını koruyacak şekilde karar verirler.
Tedbir nafakası itiraz ve nafaka türleri hakkında detaylı bilgi edinmek için hukuk büromuzla iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
0
İlk davamızı 19/06/2020 açtığımızda mahkeme 2 oğlum var ikisinede tedbir nafakası bağlanmasına karar verdi ödüyorum fakat biri 18 yasini gecti 20 ye yaklaştı .mahkeme ise 23/05/2023 bosanmamiza karar verdi hakim kararında 20 yaşındaki oğluma nafaka baglamadi ama hala icra Benden tedbir nafakası almaya devam ediyor.birde küçük oğlum 15 yaşında ve çocuk esirgeme yurdunda kalıyor onada nafaka ödüyorum ödemek zorunda mıyım bunları ödememek için bir yol gösterir misiniz.tesekkur ederim