Tedbir Nafakası
Tedbir nafakası nedir ve hangi koşullarda talep edilebilecek, alınabilecek bir nafakadır? Bu ve benzeri olan sorularınız için, bu makalemizden faydalanabilirsiniz. Ayrıca diğer nafaka türleri hakkında bilgi edinmek için, internet sitemizdeki diğer makalelerden de faydalanabilirsiniz. (Bakınız: Nafaka Türleri)
Tedbir Nafaka; boşanma davasının açılmasıyla birlikte hâkim tarafından hükmedilen ve gerekli görüldüğü hallerde dava sonucu kesinleşinceye kadar devam edebilen, tarafların boşanma sürecinde yaşam standartlarının olumsuz yönde değişmemesi açısından verilen bir nafaka türüdür. Hâkim, nafakaya hükmederken tarafları soysa ekonomik durumlarını da göz önünde bulundurarak kararını verir. Kesinleşen nafakanın ödenmemesi neticesinde ise, cezai işlem uygulanması kaçınılmaz bir durum olmaktadır.
Tedbir nafakası nedir başlıklı makalemize, bu nafaka türü ile ilgili genel bilgi vererek devam edeceğiz.
Tedbir Nafakasına Dair Bilinmesi Gerekenler
Tedbir nafakasına dair bilinmesi gerekenler hakkında birkaç madde belirtecek olursak; Türkiye’de uygulanan temel üç ayrı nafaka türü bulunmaktadır, tedbir nafakası bunlardan biridir.
- Tedbir nafakasında almak/ödemek için davanın sonuçlanması beklenmez, dava sürerken hâkim nafakanın ödenmesine hükmedebilir.
- Tedbir nafakası ihtiyaç esasına göre verilir, nafakaya hükmedilmesi esnasında cinsiyet ayrımı yapılmaz.
- Nafakaya başvuru yapılabilmesi için tarafların ayrı yaşama hakkı kazanmış olmaları gerekmektedir. Boşanma davasının açılmış olması çiftlere ayrı yaşama hakkı kazandırır. Eski Medeni Kanun’un 162/2. maddesinde her iki eşe de boşanma veya ayrılık davası açıldığı andan itibaren ayrı yaşama hakkı tanınmıştı. Günümüzde Medeni Kanun’un 21,171 ve 186. maddeleri bir arada değerlendirmesiyle aynı sonuca ulaşmak mümkündür.
Tedbir nafakası başlıklı makalemizin son kısmında, tedbir nafakasına itiraz hakkında bilgi vereceğiz.
Tedbir Nafakasına İtiraz
Tedbir nafakasına itiraz hakkı var mıdır? Tedbir nafakasının ilk olarak başlangıç tarihi, boşanma davasının açılmaya başlandığı tarih olarak belirlenmektedir. Boşanma hükmünün kesinleştiği güne kadar da devam eder bu nafaka. Boşanmadan sonraki süreç içinse, hâkimin hükmüne göre belirlenir. Tedbir nafakasının ödenmesi için yapılmış olan icra takibi, ödeme emrinin borçluya tebliği itibariyle 7 günlük süre içerisinde yapacağı itiraz ile durur. Bu itirazın iptali ve sonuca bağlanması ile ilgili olarak işleyecek süreçte aile mahkemesi görevlidir.
Tedbir nafakası ve diğer nafaka davalarınız hakkında bilgi almak için, internet sitemizdeki bilgilerden faydalanarak, Esenyurt Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Velayet Düzenlemesi makalemizi inceleyebilirsiniz.
0
Kocam bana boşanma davası açtı 3 aylık evliyiz tedbir nafakası başvurusu yapmama gerek varmı yoksa hakim tarafından verilecek midir?