Eylemli Ayrılık Sebebi İle Boşanma Davası

Eylemli Ayrılık Sebebi İle Boşanma Davası

Eylemli ayrılık sebebi ile boşanma davası ne demektir ve bu davanın süreci nasıl olmalıdır? Ülkemizde boşanma davası sebepleri, geçerli olan sebeplere göre açılabilmektedir ve açılan birçok davanın süreci farklı olarak ilerlemektedir.

Boşanma davaları belirli sebeplere dayanılarak reddedilebilir. Bunlar;

  • Geçerliliği olmayan sebeplerle açılan davalar
  • Boşanma davası sebebinin ispat edilememesi
  • Usulden ya da esastan dolayı yanlış açılan davalar
  • Boşanma davasının içerisinde gerçekleşen af eylemleri
  • Diğerleri

Taraflar arasında reddedilen bir boşanma davası varsa ve reddedilen davadan sonra yeniden bir dava açılmamışsa geçerli olan 3 yıllık süre vardır. 3 yıllık süre içerisinde ortak hayatın tekrar kurulmaması neticesinde, eylemli ayrılık nedeniyle boşanma davası gerçekleşmiş olur.

Fiili Ayrılık Sebebi İle Boşanma

Fiili ayrılık sebebi ile boşanma, eylemli ayrılığın bir diğer terimi yani eş anlamlısı olmaktadır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için, tarafların reddedilen boşanma davasından sonra, yeniden bir dava açmamaları gerekmektedir.

Türk Medeni Kanunu kurallarına göre, reddedilen bir boşanma davanız varsa eğer, aynı sebeple üç yıl boyunca tekrar dava açamazsınız. Eğer ki bu süreçte yeniden bir dava açmak istiyorsanız, geçerliliği olan farklı bir sebeple boşanma davası açabilirsiniz. Tabi ki burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur; Boşanma sebebi olarak belirtilen sebebin gerçekliği ve ispatlanabilir olması unsurudur.

Eylemli ayrılık sebebi ile boşanma davası konumuzu açıkladıktan sonra yazımıza devam ederken, ortak hayatın tekrar kurulmamasının ispatından bahsedeceğiz.

  • Fiili Ayrılıkta Ortak Hayatın Kurulmamasının İspatı
  • Fiili ayrılıkta ortak hayatın kurulmamasının ispatı nasıl olmaktadır? Mahkeme reddettiği boşanma davasından sonra, tekrar bir dava açılmazsa ve ortak hayat kurulmazsa, belirlenen süreden sonra tarafların boşanmasına karar verir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, verilen sürede kesinlikle tarafların evlilik birliğine uygun şekilde yaşamaması gerekir.

Peki, ortak hayatın kurulmadığı nasıl ispatlanır? Bununla ilgili birkaç seçenek gösterebiliriz;

  • Aynı evde yaşanmadığı taraflarca belirtilebilir
  • Şahitler tarafından aynı evde evlilik birliği kurulmadığı beyan edilebilir
  • Tarafların farklı ikametgâh adresleri

Eylemli ayrılık sebebiyle boşanma davası ve diğer boşanma davası sebepleri hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Ortak hayatın yeniden kurulmaması hakkında bilgi edinmek için, bir sonraki yayınımızı okuyabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder