Reddedilen Boşanma Davasında Nafaka

Reddedilen Boşanma Davasında Nafaka

Reddedilen boşanma davasında nafaka işlemleri nasıl yapılmaktadır? Boşanma davaları uygun olmayan esas ve usule göre açılırsa veya davanın açılma sebebi mahkemeye kanıtlanamazsa, davanın reddi gerçekleşir. Ayrıca boşanma davasının bir diğer reddedilme sebebi de, tarafların davadan vazgeçmesi ve ortak hayatın devam etmesine karar vermesi olmaktadır.

Boşanma davası usulden, esastan ya da dava sebebinin kanıtlanamamasından dolayı reddedilirse yani davanın reddine rağmen ortak hayat tekrar kurulmazsa, nafakanın durumunda aynı devamlılık uygulanabilmektedir. Yani mahkeme boşanma davasını reddetmiş olsa bile, nafaka ödemesi bağlanan tarafa verilen hakkın devamına karar verebilme yetkisine sahiptir. Bu şekilde verilen kararda miktar değişikliği uygulaması da, tamamen mahkemenin kararında ilerlemektedir. Reddedilen boşanma davasında nafaka kararı verilebilmesi ve diğer nafaka ödemeleri arasında da farklılıklar oluşabilir.

Boşanma Davasında Tedbir Nafakası

Boşanma davasında tedbir nafakası ödemesi, taraflardan birinin maddi yoksunluğa düşmesini engellemek için belirlenmektedir. Boşanma davasının başlaması itibari ile nafakanın ödenmesine hükmedilebilir ya da dava süreci devam ederken nafakanın ödenmesine hükmedilebilir.

Yazımızın ilk paragrafında da belirttiğimiz gibi, nafaka ödemesi mahkeme kararıyla verilen bir karar olmaktadır. Yapılacak olan ödemenin miktarı da, mahkeme tarafından belirlenir. Ayrıca nafaka ödenmesine davanın hangi aşamasında karar verilmiş olursa olsun, boşanma davasının başlamasından itibaren ödenme yapılmasına karar verilir. Dava boyunca da birikmiş olan nafakanın toplu olarak ödenmesi gerekmektedir.

Reddedilen boşanma davalarında nafaka ve nafakanın miktarının belirlenmesindeki yetkili olan kişi kesinlikle hâkim olmaktadır. Yazımıza devam ederken belirlenen bu miktarda esas alınan unsurlardan bahsedeceğiz.

Boşanma Davasında Nafaka Miktarının Belirlenmesi

Boşanma davasında nafaka miktarının belirlenmesi için etkili olan birkaç unsur vardır. Bunları maddeler halinde belirtecek olursak;

  • Tarafların gelir miktarları
  • Tarafların yaşam kalitesi
  • Nafaka ödenmesi gereken kişinin düşeceği yoksunluk derecesi
  • Diğerleri

Mahkemenin vermiş olduğu bu karara, itiraz hakkı bulunmaktadır. Örneğin; Nafaka ödemesi yapmasına hükmedilen kişi belirlenen miktarı fazla bularak, konuya ilişkin itiraz da bulunabilir. Fakat bu itirazı yaparken neye istinaden yaptığını belirtmelidir. Yani ödemekle yükümlü olduğu miktara göre, kazancının daha az olduğunu mahkemeye kanıtlamalıdır.

Reddedilen boşanma davasında nafaka ve boşanma davasında nafaka konuları hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzdan danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Türk vatandaşlığı alan kadının boşanması hakkında bilgi edinmek için, bir sonraki yazımızı okuyabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder