Protokolün Değiştirilmesi

Protokolün Değiştirilmesi

Protokolün değiştirilmesi ne demektir ve hangi durumlarda bu uygulama yapılabilir? Protokol, anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşebilmesi için hazırlanan bir resmi evrak olmaktadır. Bu resmi evrakın içerisinde tarafların;

  • Boşanmayı kabul ettikleri
  • Boşanmanın maddi sonuçlarında uzlaşma sağladıkları
  • Boşanmanın manevi sonuçlarında uzlaşma sağladıkları bütün maddeler yer almaktadır.

Hazırlanan protokol tarafların geçerli imzası ve boşanma dilekçesi eşliğinde, Adliyeye teslim edilir ve boşanma davası açılmış olur. Taraflardan biri dava gününden önce protokolde yer alan bir maddenin değiştirilmesini talep ederse, diğer tarafında kabul etmesi gerekir ve mahkemeye yeni düzenlenen protokolün iletilmesi gerekir. Aksi olan durumlarda anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşmesi beklenemez. Bu sebeple de ilerleyen süreçte protokolün değiştirilmesi vb. bir sorun yaşanmaması için burada yer alacak bütün maddeler oldukça dikkatli şekilde belirlenmelidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolünün İptali

Anlaşmalı boşanma davası protokolünün iptali gerçekleşmesi mümkün olan bir durumdur. Konu hakkında hemen belirtmemiz gerekir ki; Protokolün iptalinden sonra, anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşmesini bekleyemeyiz.

Mahkemenin öncesinde ya da mahkemede hâkim karşısında hazırlanan protokolün iptali talep edilebilir. Taraflardan birinin bu talebinden sonra, karşı taraf boşanmanın gerçekleşmesini istiyorsa yeniden boşanma davası açması gerekmektedir. Ayrıca yeniden açılacak olan dava, çekişmeli boşanma davası olmalıdır. Çekişmeli olarak açılan davalarda, tarafların maddi ve manevi olarak her konuda uzlaşması talep edilemez. Aksine bu dava türü tarafların uzlaşma sağlamadığı süreçlerde açılır.

Protokolün değiştirilmesi, iptal edilmesi ve sonuçları hakkında bilgi vermeye devam ederken bu sebeple anlaşmalı boşanmanın iptalinden sonra yapılabilecek olan işlemlerden bahsedeceğiz.

Çekişmeli Boşanma Davasının Açılması

Çekişmeli boşanma davasının açılması için belli başlı şartlar olmaktadır. Bunlardan en temel unsur da, boşanmanın gerçekleşmesi için, TMK Kanunları maddesine göre geçerli bir sebebin olması gerekir.

Çekişmeli olan davalar, anlaşmalı boşanma davalarına daha farklı olarak ilerler. Örneğin çekişmeli olan boşanma davaları, daha uzun sürede sonuçlanır. Ayrıca bu dava türünde boşanmanın sonuçlarına dair olarak verilecek karar ve yetkiler mahkeme tarafından belirlenir. Mahkeme bu kararları verirken, kendisine iletilen delilleri, bilirkişi raporlarını vb. diğer bütün etkenleri inceler.

Protokolün değiştirilmesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder