Boşanma Protokolü
Boşanma protokolü danışanlarımızın da sıklıkla bilgi edinmek istedikleri bir konu olmaktadır. Bu sebeple de bilgilerimizin daha çok kişiye ulaşabilmesini amaçlayarak bu makaleyi hazırladık.
Boşanma, evlilik birliğinin temelinden sarsılarak sürdürülemez bir duruma ulaşmasından sonra istenen olgu olmaktadır. Boşanma isteminin gerçekleşmesi için belli başlı kurallar olmaktadır. Belirtilen bu kurallar boşanmanın türüne göre farklılıklar gösterir.
Boşanma protokol, anlaşmalı boşanma davası gerçekleştirilmek istenildiği zaman hazırlanan resmi evrak olmaktadır. Peki, bu evrak nasıl hazırlanır ve bu evrak içerisinde neler bulunmalıdır? Bu ve bu tarz olan sorularınızın yanıtını makalemizin ikinci kısmında açıklayacağız.
Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü
Anlaşmalı boşanma davası protokolü, taraflar arasında hazırlanması gereken bir evraktır. Bu evrak kesinlikle tek taraflı olarak hazırlanamaz ve bu evrak içerisinde yer alan bütün maddeleri her iki tarafında kabul etmesi gerekir. Boşanmanın protokolü sadece bu tarz boşanma davası için geçerlidir. Yani çekişmeli boşanma davası açılacağı zaman protokol hazırlığı yapılmaz.
Taraflar, anlaşmalı boşanma protokolünü ileride uzlaşmamaya sebep olması muhtemel bütün konuları kapsayacak şekilde düzenlemelidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde, çekişmeye konu olacak herhangi bir açık kapı bırakılması halinde, anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir. Bu nedenle düzenlenecek olan anlaşmalı boşanma protokolü hakkında avukattan destek almak size dava sırasında avantaj sağlayacaktır.
Boşanma protokolünün içerisinde; nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı vb. bütün maddi ve manevi kapsamlar yer almalıdır.
Eğer ki; tehdit, zorbalık ve istemsiz bir şekilde boşanma protokolünü imzalayan bir kişi iseniz bu protokole itiraz etme hakkınız da bulunmaktadır. Bu konu hakkında yapılması gereken işlem; bir dilekçe ile bu durumu anlatmak olmaktadır. Yani olumsuzluk olduğu takdirde boşanma protokolünden vazgeçilebilir. Fakat burada önemli olan husus; bu durumun ispatı olmaktadır. Kanun’da unutulmaması gereken en temel nokta şudur ki; eğer ki bir konu hakkında iddialarınız varsa, bunu ispat etmekle yükümlüsünüzdür. Aksi olan durumda talebiniz reddedilecektir.
Anlaşmalı boşanmada hazırlanan bu protokol, tarafların istem hakkında uzlaştıklarını belirtir. Fakat bu istemi, hâkim karşısında beyan etmeyen bir taraf olursa, boşanma gerçekleşemez. Böyle bir durumda da boşanma davası, çekişmeli olarak devam edebilir.
Boşanma protokolü ve boşanmaya dair olan konular hakkında bilgi edinmek için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma davası ücreti hakkında bilgi edinmek için, bir sonraki makalemize göz atabilirsiniz.
0