Boşanmada Miras Hukuku
Boşanmada miras hukuku hangi unsurları kapsar ve boşanan çiftler arasında miras payı nasıl olur gibi sorularınız yanıtını, bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu makalemizde bulabilirsiniz.
Boşanmanın maddi yükümlülükleri arasında mal paylaşımı ve miras hakları yer almaktadır. Tarafların belirsizlik içinde kaldığı bir durumda, boşandığı kişinin mirasından faydalanma hakkının ne olacağıdır. Kadın ve erkek evlilik akdini gerçekleştirdikten sonra, yasal olarak birbirlerinin mirasçıları olmaktadır. Fakat bu durum boşanma ile sona erer. Yani evlilik sona erdiği zaman, taraflar birbirinin yasal mirasçısı olamaz. Sadece miras bırakan kişi, ayrıldığı eşine miras payı bırakmak isterse eğer vasiyetnamesinde yer verebilir ya da bağış vb. resmi işlemlerle bunu gerçekleştirebilir. Boşanmada miras hukuku, Miras Hukuku kapsamında hazırlanan Kanun maddeleri ile bu durumu netliğe kavuşturmuştur.
Mal Paylaşımında Miras Hakkı
Mal paylaşımında miras hakkı taraflar arasında, boşanma davası ile ortaya çıkan bir durum olmaktadır. Kişilere evlilik birliği içerisinde, miras payı kalmışsa eğer, boşanma davasında karşı taraf bundan da hak iddia eder fakat Kanun bu konuda keskin maddeler belirtmiştir.
Kanun koyucunun belirtmiş olduğu maddelere göre; “Evlilik birliği içerisinde kişiye kalan miras için, diğer taraf boşanırken hak sahibi olamaz”. Yani boşanırken, miras hakkı mal paylaşımı içerisinde yer alamaz. Taraflar mal paylaşımını; Seçilen bir mal rejimi varsa ona göre veya aralarında yapılan anlaşmaya göre yapabilir.
Boşanma kararı kesinleştikten sonra boşanan taraflar arasında mal paylaşımı davası görülür. Taraflar mal paylaşımı davası ile üç talepte bulunabilir;
- Katılma Alacağı,
- Katkı Payı Alacağı,
- Değer Artış Payı Alacağı
Boşanmada miras hukuku başlıklı makalemize devam ederken, boşanmada mal paylaşımı davası açarken dikkat edilmesi gereken süre hakkında bilgilendirme yapacağız.
Mal Paylaşımı Davasında Zamanaşımı
Mal paylaşımı davasında zamanaşımı kurallarına uyulmamasında, kişinin dava açma hakkı olmayacaktır.
Boşanmada mal paylaşımı davası, belli bir zamanaşımı süresi geçmeden açılmalıdır. Yargıtay’ın verdiği kararlara göre; “Mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır”. Kanunun belirlediği 10 yıllık süre geçtiği takdirde, mal paylaşımı talebinde bulunmak mümkün değildir.
Boşanmada miras hukuku nasıl olur konusu ile ilgili olarak danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için, internet sayfamızdaki iletişim bilgilerinden faydalanarak Avcılar Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma sebepleri hakkında bilgi almak için bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0