Reddedilen Boşanma Davasında Velayet Hakkı

Reddedilen Boşanma Davasında Velayet Hakkı

Reddedilen boşanma davasında velayet hakkı kararı nasıl olmaktadır? Velayet kavramı, boşanma süreci başladığı andan itibaren taraflar arasında en sık karşılaşılan sorunlar arasında yaşanmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası ilerletilmek isteniliyorsa taraflar, velayet ve diğer kapsamlarda aynı karara uyum göstermelidir. Aksi olan durumlarda dava çekişmeli olarak ilerler ve karar verme yetkisi hâkimin kontrolünde ilerler.

Boşanma süreci başladığı zaman hâkim taraflardan birine geçici velayet hakkı tanır ve davanın ilerleme sürecine göre kalıcı velayet hakkına da karar verir. Fakat davanın usulden ya da esastan dolayı reddedilmesinden sonra, bu karar aynı şekilde devam eder. Önemle bilinmesi gerekir ki; Reddedilen boşanmada velayet hakkı kararı verilirken, çocuğun en temel hakları esas alınır.

Boşanma Davasında Velayetin Babaya Verilmesi

Boşanma davasında velayetin babaya verilmesi durumunda hangi şartlar oluşmalıdır? Boşanma davalarında ya da daha sonrasında tekrar açılan velayet davalarında, babaların da bu haktan faydalanabilmesi mümkündür. Birçok kişi babanın kesinlikle velayet alamayacağı gibi yanlış bir düşünceye sahiptir. Fakat Türk Medeni Kanunu kapsamına göre böyle bir kısıtlama kesinlikle olmamaktadır.

Anlaşmalı boşanma davalarında anne, velayet hakkından feragat edebilmektedir. Ayrıca çekişmeli boşanma davasında da hâkim tarafından verilen velayet kararında, babanın bu hakkı daha doğru şekilde yerine getirileceğine kanaat getirilirse babaya velayet hakkı tanınır. Çünkü velayet hakkındaki tek esas çocuğun haklarının korunması ve gözetilmesidir.

Reddedilen boşanma davasında velayet hakkı başlıklı makalemizin son kısmında ise, bir diğer seçenek olan ortak velayetten bahsedeceğiz.

Boşanma Davasında Ortak Velayet Kararı Nasıl Verilir?

Boşanma davasında ortak velayet kararı nasıl verilir? Velayet seçeneklerinden bir diğeri de ortak velayet hakkı olmaktadır. Bu tarz olan hakkın kararını taraflar yani anne ve baba kendi kararları ile verebilmektedir. Ortak velayet kapsamında; Çocuğun bütün maddi giderleri ortak olarak karşılanmaktadır. Ayrıca bu kararı veren taraflar çocukla kişisel ilişki kurulma zamanlarını da kendi aralarında belirleyebilmektedirler. Tabii ki hukuki açıdan belirtmemiz gerekir ki; Böylesi önemli bir konuda karar verilmeden önce mutlaka avukat ile görüşme yapmalı ve çocuğun esas olan bütün haklarını koruma altına almalısınız.

Reddedilen boşanma davasında velayet hakkı ve diğer velayet davası konuları hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzdan danışmalık randevusu talep edebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Sosyal Medyada Uygunsuz İçerik Kaldırılması makalemizi inceleyiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder