Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebi İle Boşanma
Haysiyetsiz hayat sürme sebebi ile boşanma Türk Medeni Kanun’larına göre boşanma istemi için geçerli bir sebep olmaktadır. Fakat bu durumla ilgili olarak bilinmesi gereken detaylarda vardır. Yaşanılan her durum bu kapsamın dâhilinde yer almaz ve dava açmanıza sebep olamaz. Makalemize devam ederken; haysiyetsiz hayat nedeniyle boşanma kavramında neler yer almaktadır, hangi unsurlar oluşursa dava açılabilir ve hangi unsurlarda dava açılamaz konularına yer vereceğiz.
Taraflar evlilik akdini gerçekleştirdikten sonra birbirlerine karşı belli başlı sorumlulukları kabul etmiş olurlar. Sadakat bu sorumluluklardan sadece bir tanesi olmaktadır. Evlilik birliği içerisinde iken sadakatsiz davranan taraf kusurlu olan taraf olmaktadır.
Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları
Haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davasının şartları Medeni Kanun’un belirlediği şartlarda olmaz ise davanız reddedilir. TMK 163’e dayanarak haysiyetsiz hayat sürme sebebi ile boşanma davasının açılması halinde aleyhine boşanma davası açılan eşin yalnızca haysiyetsiz hayat sürmesi yeterli değildir. Bunun yanı sıra haysiyetsiz hayat sürmenin diğer eş için ortak hayatı çekilmez kılması gerekmektedir. Yani haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davasının kabul edilmesi için aşağıda belirteceğimiz iki şartın varlığı gerekmektedir.
- Eşin haysiyetsiz hayat sürmesi gerekir,
- Haysiyetsiz hayat sürmenin ortak hayatı diğer eş için çekilmez kılması gerekir.
Haysiyetsiz hayat sürme sebebi ile boşanma davası hakkında bilinmesi gereken önemli bir unsurda; bu yaşanılan durumun evlilik birliği içerisinde olması gerektiğidir. Yani eşin evlilikten öncesinde yaşamış olduğu haysiyetsiz hayat boşanma için yeterli bir sebep olmamaktadır. Evlilik öncesi böyle bir yaşantının varlığının kabulü durumunda, davayı açan eşin bu durumu bildiği, bu durumu kabullendiği ve bununla yaşamayı onayladığı kabul edilecektir. Yüksek Mahkeme’nin kararı da bu yönde olup evlilik öncesi haysiyetsiz yaşantının varlığı halinde buna dayalı olarak açılan boşanma davaları reddedilecektir.
Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma Davasında Zamanaşımı
Türk Medeni Kanunu’nun 163. Maddesi haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davasında zamanaşımı hakkında herhangi bir zaman sınırı belirtmemiştir. Fakat haysiyetsiz hayat sürme eyleminin bitmesinden çok uzun süreler sonra açılacak boşanma davası dürüstlük kurallarına aykırı olması nedeniyle reddedilebilecektir.
Haysiyetsiz hayat sürme sebebi ile boşanma hakkında ve diğer Aile Hukuku davalarınız için detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma davası açma süresi hakkında bilgi için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0