Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

Anlaşmalı boşanma davası şartları nelerdir ve bu dava için neler yapılmalıdır? Boşanma ya da ayrılık davaları, ortada resmi olarak geçerli bir evlilik varsa uygulanabilecek olan resmi işlemlerdir. Boşanma davasının açılabilmesi için, iki temel yol vardır. Bunlar; Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olmaktadır. Fakat bu iki davanın açma şekli ve işlemlerin ilerletilmesi birbirinden tamamen zıt etkenlere dayanmaktadır. Ayrıca iki davanın sonuçlanma süresi de birbirinden oldukça farklıdır.

Boşanma, Türk Medeni Kanunu maddelerimizin içerisinde oldukça geniş bir kapsamda yer almaktadır. Çünkü bu maddelerin içeriğinde ortak yaşam sonlandırılırken yapılması gereken prosedürler ve ortak hayatın sonuçlanmasının taraflara sunacağı sonuçlar açık şekilde belirtilmiştir. Anlaşmalı boşanma davası şartları için tarafların bazı koşullarda uzlaşmaya varması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Aranan Şartlar

Anlaşmalı boşanma davasında aranan şartlar nelerdir sorusunun yanıtını maddeler halinde vermek gerekirse;

  • Ortada resmi kurallara uygun bir evlilik akdi bulunmalıdır
  • Evlilik birliği içerisinde 1 yıllık süre dolmalıdır
  • Tarafların her ikisi de boşanmayı kabul etmelidir
  • Maddi tazminat konusunda uzlaşma sağlanmalıdır
  • Manevi tazminat konusunda uzlaşma sağlanmalıdır
  • Nafaka konusunda uzlaşmaya varılmalıdır
  • Velayet hakkında uzlaşma sağlanmalıdır
  • Mal paylaşımında uzlaşma sağlanmalıdır
  • Düğün takıları yani ziynetler kadına ait olduğu için, bu konuda uzlaşma sağlanmalıdır
  • Kadının, kocasının soyadını kullanma talebi varsa bu konuda uzlaşma sağlanmalıdır

Taraflar, anlaşmalı boşanma şartları konusunda her konuda anlaştıktan sonra, kendi içlerinde hazırlanan bir protokol imzalar ve mahkeme süreci bu işlemden sonra başlatılır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Süreci

Anlaşmalı boşanma davası süreci nasıl başlar ve nasıl ilerletilir? Anlaşmalı boşanmanın temel şartlarını, yazımızın üst kısmında belirtmiştik. Bütün belirttiğimiz şartlarda anlaşmayı sağlayan taraflar hazırlanan resmi protokolü imzalar. İmzalanan protokol ve hazırlanan dilekçe eşliğinde Adli işlemler başlar. Adliyede hazırlanması gereken ek evraklar ve ödenmesi gereken harçlardan sonra dava açılır. Açılan dava hakkında mahkeme taraflara tebligat yollar. Bu tebligatta; boşanma davasının olabilmesi adına adliyeye gelmeleri için gün ve saat belirler. Mahkemenin belirlemiş olduğu gün ve saatte hâkim karşısına geçen taraflar; hazırlanan protokol maddelerinde anlaşmaya varıldığını ve boşanmayı kabul ettiklerini beyan ederlerse boşanma gerçekleşmiş olur.

Anlaşmalı boşanma şartları ve bu davanın ilerletilebilmesi hakkında bilgi almak için, Beylikdüzü Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Çocuklara Özel Uzlaşma Şartı makalemizi inceleyebilirsiniz.

1

Related Posts

Yorum Gönder