Boşanma Davası Süreci

Boşanma Davası Süreci

Boşanma davası süreci hakkında sorularınızın yanıtını bulmak için, hukuk büromuz tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanan makalemizden faydalanabilirsiniz.

Evlilik; kadın ve erkeğin özgür iradeleri ile ortak yaşamayı kabul ettikleri zaman başlar. Fakat evliliğin içerisinde yaşanılan sorunlar hayatı çekilmez bir hale getirirse, taraflar ya da taraflardan biri boşanma isteminde bulunabilir. Bu isteğin doğması ile birlikte resmi işlemler başlatılır. Kanunen geçerli olan resmi evliliğin, kanunen resmi işlemlerle sonlandırılması gerekir. Bu işlemlerin başlatılması ile birlikte boşanma davası süreci başlamış olur.

Boşanma davası bilindiği gibi, anlaşmalı ve çekişmeli olarak iki şekilde olabilir. Burada hangi türün seçileceği, tarafların arasındaki anlaşmaya bağlı olur.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası, taraflara her açıdan daha iyi olanaklar sağlamaktadır. Bunları inceleyecek olursak;

Zaman açısından: Bu dava türü ile davası süreci; avukat ile ilerletilirse ortalama 1 ay sürer. Davanızı avukatsız kendiniz ilerletmek isterseniz de ortalama 6 ay sürer.

Maddi açıdan: Anlaşmalı boşanma süreci, kısa bir süreç olacağı için ve taraflar arasında uzlaşma sağlandığı için, maddi olarak ta daha az ücret ödemeniz gerekecektir.

Mahkeme: Kişiler dava sürecinde iken; sürekli “mahkeme olacak, acaba bu mahkemede ne olacak?” Gibi soruları düşünmekten ruhen yorulurlar. Fakat bu dava türünde tek celsede boşanma gerçekleşmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası, türü içerisinde daha zor olan, dava süreci yaşamanız demektir. Bu dava içinde yaşanılacak süreçleri açıklayacak olursak;

Zaman açısından: Bu davayı avukat ile ilerletirseniz ortalama 1,5 yıl sürecektir. Eğer ki davanızı avukatsız ilerletmek isterseniz bu süre 3 yıla kadar ilerleyebilir.

Maddi açıdan: Davanın içerisinde yer alacak; hazırlanması gereken dilekçeler, son gün işlemleri, Adliye harç ve gider ücretleri, deliller, şahitler, yollanması gereken tebligatlar, davanın sürecinin uzunluğu düşünülürse bu davaya ödeyeceğiniz meblağın daha yüksek olması kaçınılmaz bir durumdur. Boşanma davası süreci başlatırken kişiler ücretlendirme hakkında detaylı araştırma yaparlar. Baro da bu durumda haksız rekabeti önleyebilmek adına her yıl davalar için alt taban fiyatı uygulaması yapar ve ücretlendirmeler bu şekilde ilerletilir.

Mahkeme: Çekişmeli boşanma davasında mahkeme süreci daha fazla olmaktadır. Fakat sizi temsil eden bir avukatınız varsa, davalara gitmek gibi bir zorunluluğunuz da olmaz.

Boşanma davası süreci nasıl olur ve boşanma davası hakkında bilgi almak için, Esenyurt Boşanma Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

İştirak nafakası nedir sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder