Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma nedir, nasıl yapılabilir ve bu davanın koşulları nelerdir gibi sorularınızın yanıtını, hukuk büromuz tarafından hazırlanan bu makalemizde bulabilirsiniz. Boşanma davaları hakkında daha farklı makale seçenekleri için, internet sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Boşanma, ortak hayatın sonlandırılması istenildiği zaman gerçekleşir. Bilindiği gibi bu resmi işlem iki şekilde (Anlaşmalı ve çekişmeli)  yapılabilir. Hangi seçenek ile ortak hayatın sonlandırılması gerektiği tarafların verecekleri karara bağlı olmaktadır.

Tarafların dava istemi için, boşanma davası açmadan önceki 6 ay içerisinde beraber yaşadıkları yerde bulunan Aile Mahkemesi’ne başvurmaları gerekmektedir. Eğer Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulabilir. Anlaşmalı boşanma davası tek celsede biten bir dava olmaktadır.

Ortak Velayet

Ortak velayet, düzenlemesi hakkında birkaç bilgi verecek olursak;

  • Müşterek çocuk fiilen hangi tarafın (anne ya da baba) yanında kalıyorsa diğeri ile kişisel ilişki kurulmalıdır.
  • Müşterek çocuk belirli aralıklarla hem annesinin hem de babasının yanında kalıyorsa bu durum dikkate alınarak diğeri ile kişisel ilişki kurulmalıdır.
  • Ortak velayet düzenlemesinde anne ve baba ortak çocuğun giderlerine ekonomik güçleri nispetinde eşit olarak katılım sağlayacaktır.
  • Çocuğu fiilen yanında bulunduracak olan tarafa, diğer tarafça çocuğun giderlerine uygun iştirak nafakası verilebilir.
  • Müşterek çocuk zaman zaman hem annesinde hem de babasında ikamet edecekse iştirak nafakası miktarı bu husus dikkate alınarak belirlenmelidir.

Anlaşmalı boşanma davası başlıklı makalemize devam ederken, ortak velayet hakkının şartları ile ilgili bilgilendirme yapacağız.

Ortak Velayet Şartları

Ortak velayet şartları konusunun ilk maddesi, tarafların yani anne ve babanın bu durumu kabul ediyor olmasıdır.

Türk Medeni Kanunu’nda ise ortak velayet şartları ile ilgili, evlilik birliği içerisinde mevcut olduğunu ifade eden hüküm dışında başka bir hüküm mevcut olmayıp boşanma sonrasında velayetin akıbetinin ne olacağını düzenleyen ayrıntılı hükümler bulunmamaktadır. Genel manada ortak velayeti incelerken dikkate alacağımız 2 kanun maddesi bulunmaktadır. TMK madde 182 ile 336/3’ü yorumlayarak ancak birtakım görüşlere sahip olma imkânımız bulunmaktadır. Ortak velayetin boşanma sonrası mevcut olup olmayacağı hakkında farklı görüşler bulunmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası ve diğer Aile Hukuku ( Velayet, nafaka, tazminat, evliliğin iptali, soy bağının kurulması, tanıma tenfiz vb.)davalarınızla ilgili görüşme yapmak için, Esenyurt Boşanma Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Boşanma Kütüğü makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder