Çekişmeli Boşanma Davası Nedir
Çekişmeli boşanma davası nedir, nasıl yapılır ve bu süreç nasıl işler gibi sorularınızın yanıtı bu makalemizde bulabilirsiniz. Ayrıca boşanma davalarına ve türlerine dair daha farklı bilgiler için, internet sitemizde yer alan diğer makalelerden de faydalanabilirsiniz.
Taraflar; boşanmanın maddi ve manevi olarak herhangi bir unsurunda anlaşamazsa, taraflardan biri boşanmak istenmezse ya da evlilik birliği içersinde 1 yıllık süre dolmamışsa boşanma davası çekişmeli olarak açılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davasının Süreci
Çekişmeli boşanma davasının süreci, taraflardan birinin Mahkemeye sunacağı dava dilekçesi ile başlayacak. Hazırlanması gereken boşanma istemli dilekçenin içeriğinde; söz konusu davaya sebep olan etkenler, deliller, talepler, adres bilgileri vb. bilgiler yer almalıdır. Çekişmeli boşanma davası nedir ve çekişmeli boşanma dilekçenizi isterseniz kendiniz yazabilir, isterseniz de vekâlet vereceğiniz avukatınız yazabilir. Hemen belirtelim ki; davanızın ilk temelini bu dilekçe oluşturacağı için, hak kaybı yaşanmaması adına avukattan destek almanız sizin için avantajlı bir durum sağlayacaktır.
Dava için hazırlanan dilekçe ve diğer evraklar gerekli yerlere iletildikten sonra karşı tarafında cevap dilekçesi yazma hakkı oluşacak. Karşılıklı olarak yazılması gereken dilekçelerden sonra davanızın ön inceleme duruşması yapılacak. Daha sonrasında da dava süreci karar verilene kadar devam edecek. Bu süreç avukat ile ilerletildiğinde ortalama 1,5 yıl sürerken, avukatsız olan davalarda ortalama 3 yıl sürdüğü ve hak kaybı yaşandığı görülmektedir. Hak kaybına en sık rastlanan durum zamanında cevap verilmeyen dilekçeler ve yapılan yanlış usullerden kaynaklı olmaktadır. Ayrıca belirtelim ki; çekişmeli boşanma davası devam ederken eğer taraflar anlaşırsa dava anlaşmalı boşanma olarak tek celsede bitebilir.
Çekişmeli Boşanma Protokolü
Çekişmeli boşanma protokolü nedir ve hangi işlemlerde faydalıdır sorusu, birçok müvekkilden gelen sorular arasındadır. Oysaki böyle bir protokol olmamaktadır. Hazırlanacak olan protokol sadece anlaşmalı boşanma davası için olabilir. Anlaşmalı boşanma davası açılırken, resmi evrak olan protokol hazırlanır ve taraflar burada uzlaştıkları bütün konuları beyan eder. Fakat bu durum çekişmeli boşanmalar için kesinlikle geçerli değildir. Çekişmeli boşanma davaları, makalemizin içeriğinde de belirttiğimiz gibi hazırlanan dilekçe ile başlar ve dava gününe kadar karşılıklı yazılan dilekçelerle devam eder.
Çekişmeli boşanma davası nedir ve diğer Aile Hukuku davalarınız için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Bakırköy Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma Davası Nasıl Açılır sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0